Po – pá: 7:00 – 18:00
  • cs
  • pl en de sk
-AA+
Objednat se

20.7.2024

Léto je v plném proudu a naše zahrádky jsou plné čerstvé zeleniny a ovoce. Je známo, že pestrá strava a zdravý životní styl jsou klíčové pro dobrý zrak. Pojďme se podívat na to, jaké vitamíny a potraviny jsou pro naše oči nejpřínosnější a jak můžeme letní úrodu využít ve prospěch zdraví našich očí.

Složení stravy by mělo být co nejpestřejší a bohaté na vitamíny a minerály. Podle Pavla Stodůlky, přednosty očních klinik Gemini, je pro zrak důležitý vyvážený jídelníček bohatý na vitamíny A, E a C, omega-3 mastné kyseliny, zinek a lutein. Tyto látky můžeme získat z ryb, ořechů, zeleniny a ovoce.

Oční lékařka kliniky Gemini Zuzana Koželová zdůrazňuje, že: „Pro oči jsou významnými potravinami například vejce, mořské ryby, dále kukuřice, sója, borůvky, česnek, rajčata, ořechy, semínka a hlavně olivový olej.

Mrkev: Obsahuje velké množství beta-karotenu, který se v těle přeměňuje na vitamín A. Tento vitamín je nezbytný pro výživu sítnice a ochranu povrchu oka. Přispívá ke kvalitnějšímu vnímání zrakových vjemů a pomáhá oku rozlišovat mezi světlem a tmou. Vitamín A najdeme také v mléčných výrobcích, vaječném žloutku, špenátu, zelí, rybím tuku a játrech.

Špenát a kapusta: Je zdrojem luteinu a zeaxantinu, které chrání oči před škodlivým modrým světlem a mohou snižovat riziko makulární degenerace.

Borůvky: Obsahují antioxidanty, které mohou zlepšit zrakovou ostrost a chránit oči před poškozením volnými radikály.

Česnek a rajčata: Tyto potraviny obsahují látky, které podporují zdraví očí a mohou pomáhat v prevenci různých očních chorob.

Zraku prospívá také: cibule, červená řepa, zelené saláty, brokolice, papriky, brusinky, maliny, ostružiny, černý rybíz, pomeranče, kiwi, červený grep, mořské řasy, celozrnné obiloviny, fazole, dále pak:

Vejce: Jsou bohatá na lutein a aminokyseliny, které podporují zdraví očí.

Ryby: Treska, sardinky a losos jsou zdrojem nenasycených mastných kyselin, které jsou pro oči velmi prospěšné.

Ořechy a semínka: Nabízí vitamín E, který chrání oči před poškozením volnými radikály a podporuje zdraví sítnice.

Olivový olej: Obsahuje zdravé tuky, které jsou důležité pro absorpci vitamínů rozpustných v tucích, jako je vitamín A a E.

Kurkuma: Toto koření je známé svými protizánětlivými a protinádorovými účinky a má pozitivní vliv na zdraví očí.

Kromě potravin lze látky prospěšné pro zrak získat také z doplňků stravy. Přípravek Gemioptal Herbal například obsahuje směs bylin založených na staré čínské receptuře, včetně kurkumy, a nabízí vyvážené množství živin pro podporu zdraví očí.

Zařazením těchto potravin do vaší stravy můžete podpořit zdraví vašich očí. Nezapomínejte také na pravidelný pohyb a pobyt na čerstvém vzduchu, které jsou rovněž důležité pro udržení dobrého zraku. 

Řekli o nás

Všechny reference

Naše kliniky