Po – pá: 7:00 – 18:00
  • cs
  • pl en de sk
-AA+
Objednat se

2.8.2024

Až 10 % těhotných žen zažívá zhoršení vidění v důsledku hormonálních změn. To může vést k dočasným dioptrickým vadám, jako je krátkozrakost nebo dalekozrakost. Zrak se po porodu nebo po ukončení kojení většinou sám vrátí do normálu.

Jak hormonální změny ovlivňují zrak?

Během těhotenství dochází k významným hormonálním změnám, které mohou ovlivnit zrak různými způsoby. Zadržování tekutin v těle, způsobené zvýšenou produkcí hormonů, může vést k otoku rohovky nebo oční čočky. To může způsobit rozostření vidění nebo změnu dioptrické vady. U některých žen se může objevit syndrom suchého oka, který způsobuje pocit pálení, rozostřeného vidění  a zarudnutí očí. Tento problém lze řešit volně prodejnými umělými slzami.

Je bezpečné podstoupit oční operaci během těhotenství?

Podstoupení oční operace během těhotenství nebo kojení se obecně nedoporučuje. Důvodem je riziko zkreslených dioptrických hodnot. Samotný zákrok nebezpečný není, ale léky užívané při rekonvalescenci by mohly představovat riziko pro plod nebo dítě během kojení. Proto je lepší plánovat operaci na dobu po ukončení kojení, kdy se hormonální hladiny stabilizují a dioptrické hodnoty se vrátí do normálu. “Ženy, které teprve plánují těhotenství, se však operace nemusí obávat. Samotné těhotenství a následný porod nejsou pro ženy, které již předtím podstoupily laserový zákrok, nikterak rizikové. Změna dioptrií vzniklá těhotenstvím a porodem není častá,” řekl Pavel Stodůlka. 

Co dělat, pokud se zrak během těhotenství zhorší?

Pokud zaznamenáte zhoršení zraku během těhotenství, je důležité konzultovat své potíže s očním lékařem. V některých případech může zhoršení zraku signalizovat vážnější problém než jen dočasnou dioptrickou vadu. Pacientky s vyšší krátkozrakostí (více než tři dioptrie) by měly absolvovat vyšetření očního pozadí, aby se předešlo možným komplikacím na sítnici.

Jaké jsou dlouhodobé perspektivy pro zrak po těhotenství?

Pro většinu žen se zrak po porodu nebo po ukončení kojení vrací do normálu. Pokud se však zraková vada během těhotenství výrazně zhorší a po porodu přetrvává, je možné uvažovat o laserové dokorekci zraku.

Řekli o nás

Všechny reference

Naše kliniky