Po – pá: 7:00 – 18:00
  • cs
  • pl en de sk
-AA+
Objednat se

23.8.2024

Ve středu 21. srpna byla doktorka Denisa Darsová z oční kliniky Gemini-Stodůlky hostem ve vysílání pořadu Snídaně s Novou, kde se věnovala tématu dětských očních vad. V rámci rozhovoru podrobně rozebrala nejčastější problémy, se kterými se rodiče a děti mohou setkat a nabídla cenné rady, jak jim předcházet.

Nejčastějšími vadami u dětí jsou ty refrakční – krátkozrakost, dalekozrakost a astigmatismus. “Po covidu kvůli online výuce se setkáváme s velkým nárůstem krátkozrakosti, což dříve, třeba 20 let zpátky u dětí vůbec nebylo. Nyní se to malinko otočilo, dětí vidí lépe na blízko než na dálku. V současné době je to tak pětina dětí”, uvedla na začátku rozhovoru doktorka Darsová, která se zaměřuje primárně na dětskou oftalmologii.

Krátkozrakost je způsobena primárně digitálním prostředím, kdy se děti častěji dostávají do kontaktu s mobily, tablety či počítači ve velmi nízkém věku. Aby se jí předešlo, doporučuje se, aby děti trávilyi minimálně dvě hodiny denně venku na denním světle. Dětské oko se stejně jako jiné části těla mění a do třinácti let věku by mělo dorůst do určité velikosti a tvaru. “Dětské oko se vyvíjí a má ostřící schopnost, takže je velmi pracovité a občas je velmi složité odhalit, že dítě hůře vidí”, řekla doktorka Darsová.

Oční péči není vhodné podcenit, proto už novorozené miminka absolvují screening, aby se odhalily případné vrozené oční vady. Děti poté absolvují pravidelné kontroly u pediatra, který může případně zajistit kontrolu u očního lékaře. Jedním ze signálů zhoršeného zraku je přimhuřování očí. Řeč byla také o šilhání u dětí. “Šilhání je běžné u malých miminek do šesti měsíců věku, kdy si zvykají na podněty, které neznají. Pokud ale šilhání přetrvává, je třeba vyhledat lékaře a podstoupit vyšetření zraku”, podotkla Denisa Darsová.

Tento rozhovor přinesl užitečné informace pro rodiče, kteří chtějí zajistit zdravý zrak svých dětí a předejít potenciálním komplikacím v budoucnu. Pokud byste chtěli zhlédnout celou reportáž, klikněte zde (začátek 11:40)

Řekli o nás

Všechny reference

Naše kliniky