Po – pá: 7:00 – 18:00
  • cs
  • pl en de sk
-AA+
Objednat se

10.10.2024

Světový den zraku každoročně upozorňuje na důležitost prevence zrakových vad a slepoty. Letošním mottem je “Děti, milujte své oči”, kdy je kladem důraz zvláště na ochranu zraku nejmladších generací. 

Tato globální iniciativa má za cíl zvyšovat povědomí o důležitosti zdraví očí a prevence očních vad. 

Zvláště rodiče by měli věnovat větší pozornost zraku svých dětí, zejména vzhledem k rostoucímu počtu případů krátkozrakosti, odborně nazývané myopie, která se stává jednou z nejčastějších očních vad u dětí.

Jedním z hlavních důvodů je nadměrné používání elektronických zařízení, jako jsou mobilní telefony, tablety a počítače. Děti tráví mnoho času před těmito obrazovkami, což nutí jejich oči soustavně zaostřovat na krátkou vzdálenost. Dlouhodobé zatěžování očí při sledování blízkých předmětů vede k tomu, že se oční bulva prodlužuje, což postupně způsobuje rozvoj myopie.

Tipy pro udržení zdravého zraku:

  1. Pravidelné oční prohlídky – Doporučuje se navštěvovat očního lékaře alespoň jednou za dva roky. 
  2. Správná výživa – Strava bohatá na vitamíny A, C a E, omega-3 mastné kyseliny a antioxidanty může podpořit zdraví očí.
  3. Ochrana před UV zářením – Kvalitní sluneční brýle s UV filtrem mohou chránit oči před škodlivými paprsky.
  4. Bezpečná práce s digitálními zařízeními – Dodržujte pravidlo 20-20-20: Každých 20 minut se na 20 vteřin dívejte na něco vzdáleného alespoň 20 stop (6 metrů), abyste snížili namáhání očí.

V dětské oční ambulanci Gemini pečují zkušení specialisté o zrak i těch nejmenších – novorozenců a kojenců. Pracoviště v Novém Jičíně a Liberci disponují moderním vybavením k vyšetření dětských pacientů. Otevření ortoptiky je v plánu i v nově otevřené klinice v Praze- Stodůlkách. 

Řekli o nás

Všechny reference

Naše kliniky