21.5.2024
V Česku je grilování velmi populární a jen málokdo nemá rád maso nebo zeleninu připravenou na roštu. Opékáte-li jakékoliv pochutiny přímo na ohni měli byste dbát na bezpečnost svých očí.
Při neopatrném zacházení s ohněm může dojít k popálení víček či povrchu oka. Takové zranění je nejen velmi bolestivé, ale i nebezpečné. „Rozžhavený uhlík může během grilování spadnout do oka a popálit víčko, spojivku nebo rohovku. Popálení rohovky může způsobit na rohovce jizvu a tím dojde k trvalému poškození zraku. Pokud by se navíc do poraněné rohovky dostala infekce, hrozí v krajním případě vážné doživotní následky. S popálením je samozřejmě spojena i intenzivní bolest. Oční rohovka je totiž vůbec nejcitlivější místo na lidském těle,” popsal Pavel Stodůlka.
Dalším rizikem, které při grilování hrozí, je kouř. Ten obsahuje různé látky a částice, které mohou oči dráždit. Akutní podráždění očí se může projevit zarudnutím, pálením, svěděním a nadměrným slzením.
Abyste minimalizovali riziko zranění očí při grilování, je důležité dodržovat několik základních pravidel:
Pokud dojde k poranění očí při grilování, je důležité jednat rychle:
Pamatujte, že prevence je nejlepší způsob, jak chránit své oči. Dodržování bezpečnostních opatření vám umožní užít si grilovací sezónu bez nepříjemných a nebezpečných komplikací.
Díky Vašemu zákroku je moje stáří příjemnější. Petr Mahel
Číst celé