Po – pá: 7:00 – 18:00
  • cs
  • pl en de sk
-AA+
Objednat se

26.8.2024

Dalekozrakost, odborně nazývaná jako hyperopie, je oční vada, která postihuje přibližně deset procent populace. Na oční klinice Gemini proběhla první oficiální operace hyperopickým ReLEx SMILE na světě.

Vysoká dalekozrakost způsobuje rozostřené vidění, zejména na blízko. Ačkoli lidé přicházejí na svět dalekozrací, při zdravém vývoji zraku se vada sama srovná. Pokud se tak nestane, je třeba nosit brýle, kontaktní čočky nebo podstoupit chirurgický zákrok.

Mezi Čechy jsou laserové operace stále oblíbenější a to hlavně díky jejich šetrnosti a dostupnosti. Již od konce července mají Češi jako první na světě možnost podstoupit novou metodu odstranění vysoké dalekozrakosti, která zajišťuje rychlé, bezpečné a bezbolestné zlepšení vidění na blízko. Obecně je metoda SMILE považována za šetrnější, jelikož během zákroku naruší lékař rohovku jen minimálně. Na rozdíl od metod Lasik a Femtolasik se vrchní část rohovky před operací neodklápí, pouze v ní laser udělá malý řez. Tím se výrazně snižuje pooperační riziko vzniku syndromu suchého oka. Díky šetrným a rychlým technologiím laserů není oko při operaci tolik namáháno, pacient bezprostředně po zákroku vidí a hojení je velmi rychlé. Doposud byla tato metoda dostupná pouze pro odstranění krátkozrakosti,“ vysvětlil Pavel Stodůlka. (Jako všechny ostatní metody i tuto vám doporučí vyšetřující lékař až na základě komplexního vyšetření.)

Tento úspěch je výsledkem několikaletého výzkumu a spolupráce s osmi klinikami po celém světě, včetně české kliniky Gemini, která se na vývoji nové technologie podílela. „Za Česko se do inovací zapojila právě naše klinika, kde jsme provedli přes 100 operací z celkových 374. Bohužel v Evropě se nyní nové operační metody schvalují mnoho let, a proto až v polovině letošního července získal hyperopický ReLEx SMILE  známku CE a je možné ho nyní provádět v praxi,“ uvedl oční chirurg Pavel Stodůlka.  

První operaci na světě touto metodou podstoupila dvacetiletá Michaela, která měla vysokou dalekozrakost v kombinaci s tenčí rohovkou. Tradiční řešení, jako je výměna nitrooční čočky, však pro ni vzhledem k nízkému věku nebylo vhodné, a právě v takových případech je hyperopický ReLEx SMILE ideálním řešením. Michaela po zákroku uvedla: „Brýle jsem nosila od tří let a od třinácti let pak kontaktní čočky. Je úleva nemuset myslet na brýle nebo čočky při cestování nebo sportu. Před zákrokem jsem byla lehce nervózní, ale ani to nebolelo. Popsala bych to jako lehký tlak na oko, ale na ten si člověk zvykne. Navíc vše proběhlo velice rychle.“

Tato metoda bude zatím prováděna jen ve zlínské klinice Gemini.

Řekli o nás

Všechny reference

Naše kliniky