Po – pá: 7:00 – 18:00
  • cs
  • pl en de sk
-AA+
Objednat se

2.9.2024

Většina lidí zavítá k očnímu lékaři až ve chvíli, kdy je začne trápit nějaký problém. Přitom včasná diagnostika je pro léčbu zraku zásadní. Pravidelná kontrola zraku dokonce dokáže odhalit i závažná onemocnění, která s očima ani nemusí souviset. 

Lidé mnohdy neví, na jaké preventivní prohlídky mají nárok a jak často by na ně měli chodit. Češi mají nárok hned na několik preventivních prohlídek zdarma: všeobecná u praktického lékaře 1x za dva roky, gynekologická každoročně od 15 let a stomatologická 2x ročně. Na to navazují i screeningové programy, které mají odhalit onkologické onemocnění. Jedná se o screening prsu, tlustého střeva a konečníku i děložního hrdla. 

Na některé preventivní prohlídky lidé nechodí ze strachu. Nejvíce se Češi vyhýbají prohlídkám invazivním, ne zcela příjemným. Mezi ně ale vyšetření zraku nepatří.

„Součástí preventivní oční prohlídky je bezbolestné vyšetření cílené na měření dioptrií, vyšetření zrakové ostrosti jak na dálku, tak do blízka, měření nitroočního tlaku, vyšetření předního a zadního segmentu oka. Kontrola očního pozadí, kdy pomocí speciálních kapek rozkapeme oči do široké zornice a důkladně vyšetříme centrální i periferní část sítnice a zrakový nerv, by měla být nedílnou součástí komplexního očního vyšetření,“ popsala Martina Šajdíková z oční kliniky Gemini. 

Většinu problémů se zrakem dokáží dnes už oční lékaři zcela vyřešit nebo alespoň průběh onemocnění zmírnit či zastavit. Zásadní jsou ale včasné návštěvy ordinací očních lékařů. „Podle odhadů je možné 80 procentům všech zrakových obtíží předcházet nebo je lze částečně či zcela vyléčit. Oční chirurgie je jedním z nejrychleji se rozvíjejících medicínských oborů. Například dioptrické vady je možné odstranit laserem za pár minut. Šedý zákal, který se dříve odstraňoval velmi komplikovaně, se dnes operuje zcela bezbolestně a ambulantně. Čím dříve je oční nemoc odhalena, tím větší je šance na její úspěšnou léčbu,“ uzavřel Robert Kaňovský, primář kliniky Gemini v Brně.

Řekli o nás

Všechny reference

Naše kliniky